Hepatita E

Informatii despre boala

Etiologie

VHE are genom ARN şi aparţine familiei Hepeviridae.

 

Epidemiologie

Calea de transmitere este cea fecal-orală.

In cele mai multe cazuri, sursa de infecţie o reprezintă consumul de apă ce conţine fecale contaminate.

In Japonia există cazuri sporadice de boală, asociate cu consum de carne de căprioară şi porc mistreţ insuficient prelucrată termic.

Alte cazuri sporadice de boală se întâlnesc şi în zonele temperate, dar cauza nu este încă identificată în cele mai multe situaţii.

Au fost raportate şi cazuri de hepatita E transmisă post transfuzional, dar acestea rămân excepţionale.

VHE se transmite şi vertical, de la femeia gravidă ce se infectează în timpul sarcinii.

 

Distribuţia geografică

Epidemii de hepatită cu VHE transmise prin consum de apă contaminată sunt raportate în Asia Centrală şi de Sud, în Africa şi în America Centrală. Manifestările clinice cele mai zgomotoase apar la adulţii tineri. In zonele predispuse la izbucnirea de epidemii, există cazuri sporadice de boală în perioada interepidemică. Femeile gravide care se infectează în timpul sarcinii (în timpul epidemiilor sau sporadic) sunt predispuse la o formă gravă de hepatită, ce poate evolua spre insuficienţă hepatică acută şi deces.

Cazuri sporadice se înregistrează şi în Orientul Mijlociu, Asia de Est (inclusiv China), America de Nord şi de Sud, Europa (exceptând Peninsula Scandinavă). In aceste zone, cazuri simptomatice de boală se observă mai ales la bărbaţi ≥ 60 ani.

 

Riscul pentru călător

Receptivitatea este universală, persoane de toate vârstele prezintă riscul de a se infecta cu VHE în cursul călătoriilor în zonele în care au izbucnit epidemii; totuşi, forme simptomatice de boală apar mai frecvent la adulţii tineri.

Riscul de transmitere în zonele cu grad de endemicitate crescut este maxim în cazul consumului de apă şi alimente în locuri unde nu se respectă condiţiile igienico-sanitare.

Persoanele care călătoresc în Japonia şi care consumă carne de căprioară sau de porc mistreţ insuficient prelucrată termic prezintă un risc crescut de infecţie cu VHE.

In Japonia, consumul de carne de căprioară sau de mistreţ insuficient prelucrată termic reprezintă un factor de risc important pentru infecţia cu VHE.

 

Simptomatologie, diagnostic

Perioada de incubaţie durează 2-9 săptămâni, cu o medie de 6 săptămâni.

Semnele şi simptomele în cursul primoinfecţiei pot include: icter, febră, astenie, anorexie, dureri abdominale.

In general, hepatita acută cu VHE este autolimitată. Problema majoră care apare este cea legată de infecţia femeilor gravide (mai ales în trimestrele al doilea şi al treilea de sarcină), pentru că în cazul lor boala poate evolua spre forma fulminantă iar sarcina este predispusă spre avort spontan sau naştere prematură.

Diagnosticul se pune pe detecţia în ser a Ac IgM anti VHE. Detecţia în ser sau în materiile fecale a ARN-ului VHE confirmă diagnosticul serologic, dar metoda nu se foloseşte de rutină. Identificări repetate, seriate de ARN VHE în ser sau materii fecale sugerează infecţie cronică cu VHE, independent de rezultatele testelor serologice (în general, hepatita cu VHE nu cronicizează; totuşi, au fost depistate cazuri, la pacienţi cu transplant de organe în antecedente şi care urmează tratament imunosupresiv).

 

Prevenirea hepatitei E

Profilaxie

Măsurile de profilaxie se rezumă la evitarea riscului de expunere la VHE, întrucât nu este disponibil nici un vaccin deocamdată.

Călătorii sunt sfătuiţi să evite consumul de apă nefiartă sau neclorinată sau de băuturi care conţin apă sau gheaţă. De asemenea, se recomandă călătorilor să consume alimente bine prelucrate termic.

Femeile însărcinate trebuie prevenite asupra riscului contactării infecţiei cu VHE şi este de preferat să evite pe parcursul sarcinii călătoriile în zone endemice.

Vaccinare

Un vaccin anti-hepatita E a fost de curand dezvoltat in China. Vaccinul contine proteine de capsida virala recombinante. Datele disponibile in prezent referitoare la eficacitatea acestui vaccin se refera la protectia pre-expunere dupa administrarea a 3 doze intr-o perioada de 6 luni. Vaccinul pare sa protejeze 2 ani dupa administrare, fiind necesare studii pentru a evalua protectia pe termen lung. Datele privind siguranta administrarii in timpul sarcinii sunt limitate.