Vaccinari specifice calatorului

Vaccinari specifice calatorului

Vaccinarile recomandate calatorului international

Informatii despre boala Etiologie Deşi boala a purtat mai multe nume: encefalita Europei centrale, encefalita rusească de primăvară-vară, encefalita Extremului Orient sau febra bifazică a laptelui, în acest moment se consideră că etiologia este unică, un flavivirus- virusul encefalitei de căpușă (VEC) cu trei subtipuri: European, Siberian și Extrem Oriental.…
Informatii despre boala Etiologie Rabia este produsă de un virus din familia Rhabdoviridae, alături de alte virusuri animale , formând separat genul Lyssavirus. Virusul natural aflat în circulație, numit „virus de stradă”, este îmbogățit cu o capacitate dezvoltată de migrație de-a lungul fibrelor nervoase, de la nivelul locului de inoculare,…
Etiologie Cele mai multe cazuri sunt produse de Neisseria meningitidis serogrupurile A, B, C, Y şi W135. Împărţirea în serogrupuri se bazează pe diferenţele în compoziţia capsulei polizaharidice. Epidemiologie Nu există rezervor animal şi nici vectori ai acestei infecţii, care se transmite direct prin contact interuman şi prin intermediul aerosolilor…
Informatii despre boala Etiologie Holera este o infecţie acută intestinală cauzată de Vibrio cholerae grupul O1 sau O139. Infecţia este adesea medie şi subclinică sau autolimitată. Boala severă se manifestă cu deshidratare masivă, care însă răspunde bine la rehidratare corespunzătoare. Epidemiologie Infecţia este dobândită prin ingestie de apă sau alimente…
Informatii despre boala Etiologie VHE are genom ARN şi aparţine familiei Hepeviridae. Epidemiologie Calea de transmitere este cea fecal-orală. In cele mai multe cazuri, sursa de infecţie o reprezintă consumul de apă ce conţine fecale contaminate. In Japonia există cazuri sporadice de boală, asociate cu consum de carne de căprioară…
Informatii despre boala Etiologie Virusul hepatitic A (VHA) este un virus uman cu genom ARN, încadrat în familia Picornaviridae. Epidemiologie Răspândirea virusului este universală, dar în cazul călătorilor internaţionali, sistemele de canalizare inadecvate şi contaminarea cu fecale umane, mai ales în zonele rurale tropicale, reprezintă cauzele cele mai frecvente de…
Informatii despre boala Etiologie Febra tifoidă este o boală infecţioasă acută, cu evoluţie potenţial severă, cauzată de Salmonella typhi. Bacilul tific este o bacterie care infectează numai omul, în timp ce speciile de Salmonella responsabile de febra paratifoidă sau de febrele enterice afectează atât omul cât şi animale domestice. Epidemiologie…
Informatii despre boala Etiologie Agentul etiologic al febrei galbene este un flavivirus având ca vector în principal ţânţarul Aedes aegypti. Epidemiologie Deşi considerată ca fiind originară din Africa, primele epidemii de febră galbenă au fost descrise în America de Sud în secolul XVII unde probabil a fost introdusă prin intermediul…
Informatii despre boala Etiologie Agentul etiologic al encefalitei japoneze este virusul cu acelaşi nume, ce aparţine genului Flavivirus, având genom ARN şi fiind înrudit cu virusul West Nile. Epidemiologie Virusul encefalitei japonice (VEJ) se transmite la om prin înţepătura unui ţânţar din specia Culex. Păsările reprezintă principalul rezervor al virusului,…
Informatii despre boala Etiologie: Virusul febrei denga este un flavivirus (Flaviviridae) Epidemiologie Agentul etiologic se transmite prin ţânţarul Aedes aegypti. Vectorul este răspândit în zonele populate, având ca locuri de înmulţire inclusiv recipiente artificiale de apă cum ar fi vaze sau ghivece pentru flori, cauciucuri, containere de apă, conserve etc.…