-->

Australia şi Pacificul de Sud

Australia şi Pacificul de Sud

Australia (incluzând Ashmore, Cartier, Cocos, Insula Coral) şi Pacificul de Sud (Insulele Baker, Christmas, Cook, Micronezia, Fiji, Polinezia Franceză, Guam, Hawaii [SUA], Kiribati, Insulele Marshall, Midway, Nauru, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Insula Norfolk, Insulele Mariane, Papua Noua Guinee, Pitcairn, Samoa, Insulele Solomon, Tokelau, Tonga, Tuvalu şi Vanuatu). În Australia schematic vegetaţia este formată din pădurea tropicală musonică în nord şi est, pădurea tropicală uscată, savană şi deşert în centru şi păduri subtropicale în sud. Noua Zeelandă are un climat temperat caracterizat în nord de pădurea subtropicală şi în sud de vegetaţie de stepă şi păduri cu arbori cu lemn tare.

Călătorii în aceste zone nu sunt expuşi unor riscuri de îmbolnăviri mai mari ca cele din zonele din care sunt originari.Australia

Bolile transmise de artropode. Poliartrita epidemică transmisă de ţânţar şi encefalita virală (Ross River şi Murray Valley) sunt regăsite în anumite arii rurale, iar ocazional în nord apar mici epidemii de febră dengă, iar în 1998 au apărut primele cazuri de encefalită japoneză. Malaria este endemică în Papua Noua Guinee, Insulele Solomon şi Vanuatu. Filarioza, larg răspândită, are o prevalenţă variabilă, diverse tifosuri, precum şi febră dengă hemoragică apar în majoritatea insulelor.

Bolile transmise digestiv ca diareea infecţioasă, febra tifoidă, helmintiaze, hepatita A sunt frecvente în cele mai multe insule, dar nu în Australia şi Noua Zeelandă. Intoxicaţiile datorate consumului de peşte crud sau fructe de mare sunt de asemenea destul de frecvente.

Alte boli. Cu excepţia Australiei şi a Noii Zeelande, hepatita B este endemică, iar trachomul deseori diagnosticat, în timp ce poliomielita nu a mai fost comunicată de peste 5 ani.

Alte riscuri se referă la peştii otrăvitori, şerpii de mare, meduze, riscuri pentru înotătorii în apele de coastă ale diverselor insule, cu excepţia Noii Zeelande. Căldura este un potenţial risc pentru nordul şi centrul Australiei. Liliecii din Australia pot adăposti un virus înrudit cu virusul turbării, şerpii şi păianjenii otrăvitori se întâlnesc în cea mai mare parte a Australiei, iar crocodilii trăiesc în aproape toate râurile şi estuarele nordului tropical, de aceea înotul în aceste zone trebuie evitat.

 

Tabelul 4.4 Riscuri infecţioase pentru călătorul în Insulele din Pacific

 

Boala

Epidemiologie

Riscul călătorului

Malarie

Endemică în Papua Noua Guinee, Insulele Solomon şi Vanuatu

Limitat la zonele endemice

Febra galbenă

Absentă

Nul

Denga sau denga „like”

Cazuri sporadice, epidemii

Redus în absenţa epidemiilor

HIV, boli transmise sexual

Pandemie universală

Contacte sexuale, prostituţie sânge

Hepatita B

Endemică

Contacte sexuale, prostituţie sânge

Febră tifoidă, Hepatită A

Endemică, zone rurale

++, legat de alimentaţie, boli ale mâinilor murdare

Holera

Cazuri sporadice

Scăzut dacă se iau măsuri de protecţie

Leptospiroza

Cazuri sporadice

Dejecţii animale în ape dulci

Turbare

Absentă

Nul

Helminţi, protozoare

Endemice

Contaminare fecală