-->

Epidemii in lume

Febra Dengue - Burkina Faso -
Incepand cu august 2016 cazuri suspecte de febra Dengue, dar si decese au fost raportate in Ouagadougou, capitala Burkinei-Faso.

Din august pana in noiembrie 2016 au fost declarate un total de 1061 de cazuri probabile (diagnoticate prin Test de Diagnostic Rapid pozitiv) din 1266 cazuri suspecte si un numar de 15 decese. Cazurile au fost raportate din toate cele 12 districte ale capitalei. 

Gripa aviara-China
In noiembrie 2016, Comisia Nationala de Sanatate si planning familial a Chinei a instiintat OMS despre existenta a doua cazuri noi  confirmate de gripa aviara la om cu virusul gripei aviare A (H7N9). Un total de 800 de cazuri confirmate de gripa aviara A (H7N9) au fost raportate incepand cu anul 2013.

Recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii: OMS recomanda calatorilor in tari cu epidemii cunoscute cu virus gripal aviar sa evite fermele de pasari, contactul cu animalele in pietele de animale vii, zonele unde se sacrifica pasari, contactul cu suprafete care par contaminate cu dejectii de pasari sau alte animale. De asemenea, calatorii trebuie sa se spele frecvent pe maini cu apa si sapun si sa urmeze recomandarile de igiena personala si a alimentatiei.

Sindromul Respirator Coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)
Sindromul Respirator Coronavirus din Orientul Mijlociu este o infectie respiratorie cauzata de un virus din clasa Coronavirus, care a fost pentru prima data identificat in Arabia Saudita in 2012. Modalitatea de transmisie este considerata a fi interumana, iar camilele par a fi rezervor natural de MERS-CoV si sursa infectiei umane, dar detaliile rutei de transmisie nu sunt cunoscute. Tulpini identice celor identificate la pacientii umani au fost identificate la camilele din Egipt, Oman, Qatar si Arabia Saudita. Transmisia interumana nu se produce foarte usor, in afara cazurilor in care contactul este apropiat si des.

Coronavirusurile reprezinta o clasa mare de virusuri ce pot cauza afectiuni de gravitati variabile, de la forme asimptomatice, pana la forme ce post sa duca la decesul pacientilor. Simptomatologia tipica a acestei afectiuni include febra, tuse si dispnee. Pneumonia este adeseori intalnita, dar nu intotdeauna. Simptomatologia gastrointestinala, cu predominanta diareei,  a fost de asemenea raportata. Formele severe de boala necesita ventilatie mecanica si managementul pacientului in sectii de terapie intensiva. Mortalitatea in randul pacientilor afectati de MERS este de 36%, formele cele mai severe fiind intalnite la pacientii varstnici, imunodeprimati si bolnavi cronici (cancer, boli cronice respiratorii, diabet etc.).

In ceea ce priveste preventia, nu exista vaccin sau tratament specific. Tratamentul suportiv, adaptat situatiei individuale a fiecarui pacient, este singura interventie medicala disponibila.
Este recomandat ca precautie generala ca cei ce intra in contact cu camile in cadrul fermelor, pietelor, grajdurilor etc. sa practice masuri generale de igiena personala si a alimentatiei si sa evite contactul cu animale bolnave.
OMS nu recomanda restrictii de calatorie sau comert cu zonele in care au aparut cazuri de MERS-CoV sau necesitatea de screening pentru astfel de infectii.