-->

Virusul Zika

Virusul Zika este un Alphavirus din familia Flaviviridaelor transmis prin înțepătura de țânțar din specia Aedes. Deși calea principală de transmitere a virusului Zika prin țânțarul din specia Aedes(Ae. aegypti și Ae. albopictus)este cea mai frecventă, s-au mai descris și calea de transmitere sexuală, parenterală și transmiterea verticală (materno-fetală).


Perioada de incubație este cuprinsă între 3 și 12 zile de la momentul infectant. De obicei, infecția cu virusul Zika dă o formă foarte ușoară de boală, caracterizată de apariția febrei, a unei erupții, a cefaleei, a durerilor articulare, eventual a conjunctivitei, sau poate fi asimptomatică; simptomele se remit rapid, în câteva zile până la o săptămână de la momentul mușcăturii de țânțar (în medie 2-5 zile). De cele mai multe ori, simptomatologia ușoară și nespecifică nu necesită spitalizare; din acest motiv, unele persoane pot să nu realizeze că au fost infectate. Cu toate acestea, gravitatea infecției cu virusul Zika se reflectă în cazul femeilor gravide, la care consecințele asupra produsului de concepție s-au dovedit semnificative (microcefalie, sindrom Guillan-Barré,alte malformații neurologice severe congenitale,avort, moarte fetală intrauterină).


La nivel mondial, zonele de risc în care trăiesc țânțari ce pot transmite virusul Zika sunt reprezentate de Africa, Asia de Sud-Est, Insulele Pacifice și Brazilia.
Nu există tratament și nici vaccin împotriva virusului Zika până în acest moment.


De aceea, se pune accent pe măsurile de prevenire ale infecției:
• Prevenția mușcăturilor de țânțari (utilizarea sprayurilor pe bază de DEET) și practicarea sexului protejat (utilizarea prezervativului corect și consecvent).
• Recomandarea către femeile gravide de a nu călători în zone cu epidemie activă de virus Zika, cum este Brazilia.
• Recomandarea ca femeile care rămân gravide sau descoperă la scurt timp de la întoarcerea din zone cu epidemii active că sunt gravide să contacteze serviciile medicale specializate.
• In cazul în care bărbații observă simptome sugestive de infecție cu virus Zika, trebuie să practice sex protejat sau abstinență, pentru minimum 6 luni.
• Recomandarea de a nu dona sânge pe o perioadă minimă de 4 săptămâni după călătorii în Brazilia sau alte zone la risc.
• Recomandarea ca personalul medical să fie în alertă pentru virusul Zika în cazul celor care au călătorit recent în Brazilia sau alte zone cu epidemii active.
• Autoritățile naționale ar trebui să pună la dispoziția personalului medical ghiduri clare pentru managementul cazurilor suspecte de infecție cu virus Zika în vederea diagnosticului și tratamentului.


În cazul dobândirii infecției, tratamentuleste simptomatic: se recomandă odihnă, hidratare abundentă, antiinflamatorii și antialgice (Paracetamol, nu Aspirină). În cursul primei săptămâni a infecției, virusul poate fi detectat în sânge sau în urină și poate fi transmis mai departe prin înțepături de țânțari.