-->

A 31-a ediție a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de Vară va avea loc între 5-21 august 2016, respectiv 7-18 septembrie 2016  în Rio de Janeiro, Brazilia.

Recomandările următoare sunt menite să ofere autorităților naționale sanitare și cadrelor medicale indicații despre măsurile pe care turiștii ce vor vizita Brazilia în această perioadă trebuie să le ia pentru a fi în siguranță și a-și menține starea de sănătate.

Înainte de plecare, călătorii trebuie sfătuiți despre riscurile pe care le impune călatoria și practicile preventive, pentru a minimiza probabilitatea de a contacta diverse boli și de a fi expuși unor accidente.

Serviciile medicale din Brazlia afiliate sistemului public sunt gratuite pentru toată lumea, inclusiv pentru turiști.

 

Boli care pot fi prevenite prin vaccinare

Un consult medical de specialitate ar trebui să fie programat cu cel puțin 4-8 săptămâni înaintea plecării pentru a avea suficient timp ca programul de imunizare să fie complet atât pentru vaccinările de rutină, cât și pentru cele specifice destinației alese.

 

Vaccinări de rutină

Turiștii care aleg această destinație trebuie să se vaccineze conform schemei naționale de imunizare, care variază de la țară la țară. Dintre cele mai frecvente vaccinuri  amintim vaccinul DTP (difterie, tetanos, pertusis), vaccinul antipoliomielitic, vaccinul antirujeolic,vaccinul anti hepatitic B, anti-Haemophilus influenzae tip B, iar în anumite țări pe lângă acestea, antirubeolic, antigripal, împotriva febrei galbene, HPV, oreion, Rotavirus sau antipneumocoic.

Începând cu iulie 2015, Brazilia a eliminat cazurile de rujeolă din populație, ultima epidemie de rujeolă fiind acociată cu un caz importat. Cum rujeola este încă endemică în multe țări, vaccinarea împotriva ei ar trebui să fie actualizată pentru a preveni reintroducerea virusului în Brazilia. Aceleași considerente se aplică și în cazul rubeolei, care a fost eliminată din Brazilia din 2009.

Virusul poliomielitic sălbatic a fost eliminat din Brazilia în 1989, iar pentru prevenirea reintroducerii virusului, călătorii din țări unde încă mai există cazuri de polio ar trebui să fie imunizați complet.

Pentru călătorii la risc de a dezvolta complicații grave ale infecției gripale este recomandată vaccinarea antigripală. OMS recomandă vaccinare antigripală sezonieră pentru : femei gravide, bătrâni (persoane peste 65 de ani), persoane cu boli cronice, copii (cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani) și personalul medical.

Tulpina virusului gripal circulant în Brazilia, A(H1N1)pdm09, este inclusă în vaccinul antigripal  din sezonul 2015-2016.

Jocurile olimpice si Paralimpice se vor desfășura după sezonul gripal care este prevăzut a avea maximul de incidență în iunie și iulie 2016. Totuși, există variații regionale și cazuri noi ce pot apare în decursul întregului an în Brazilia. Călătorii la risc, ideal, ar trebui imunizați cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plecare.

 

Vaccinări specifice legate de călătorie

Depinzând de itinerariul de călătorie, vaccinările adiționale pot fi luate în considerare. Călătorilor nevaccinați ar trebui să le fie puse la dispoziție astfel de vaccinuri în conformitate cu recomandările naționale.

 • Hepatita A: Brazilia are o endemicitate medie și este la risc de epidemii cu acest virus.
 • Hepatita B: riscul de a contacta hepatita B este cel mai probabil scăzut, în afară de călătorii cu comportament la risc ridicat (tatuaje, droguri intravenoase, sex neprotejat). Vaccinul împotriva hepatitei B a fost introdus în schema de vaccinare națională în Brazilia în 1998.
 • Febra tifoidă: Incidența febrei tifoide în Brazilia este cea mai mare în zona de Nord și Nord-Est, ce include zonele în care se va desfășura Campionatul Olimpic de Fotbal (Amazon, Manaus).
 • Rabia: Riscul contactării virusului rabic în Rio de Janeiro și în celelalte 5 orașe gazdă ale evenimentelor olimpice este neglijabil.
 • Febra galbenă: o singură vaccinare împotriva febrei galbene este suficientă în cursul vieții pentru toate persoanele cu vârstă mai mare de 9 luni ce viziteaza zone la risc pentru transmiterea febrei glbene. Vaccinarea trebuie făcută cu cel puțin 10 zile înaintea plecării. Nu este recomandată călătorilor care își limiteaza vizita la următoarele orașe: Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paulo. Este posibil ca răspândirea epidemiei din Angola să necesite ajustarea acestor modificări.

 

Boli transmise de țânțari

Măsuri de protecție personale

Deși riscul de a contacta boli transimse prin mușcătură de țânțari este redus pe timpul iernii, călătorii ar trebui totuși să-și ia măsuri preventive în acest sens. Acestea includ:

 • Când este posibil, purtarea hainelor de culoare deschisă care să acopere cât mai mult din suprafața corporală, pe timpul zilei.
 • Utilizarea substanțelor împotriva înțepăturilor de țânțari care conțin DEET(dietiltoluamidă) sau IR 3535 sau Icaridin, care se aplică pe pielea expusă sau pe haine și trebuie să fie utilizat strict după indicațiile de pe ambalaj, mai ales cele legate de momentul reaplicării și perioada protecției. Dacă se utilizează în combinație cu substanțe pentru protecție solară, protecția solară trebuie aplicată prima, ulterior cea împotriva țânțarilor.
 • Alegerea unităților de cazare cu condiții sanitare ce includ canalizare și bariere fizice în dreptul geamurilor și ușilor sau aer condiționat ce permite păstrarea închisă a ușilor și geamurilor.
 • Evitarea cartierelor fără canalizare și cu condiții sanitare insalubre.

 

Arbovirusuri transmise de țânțarul Aedes

Pe lângă febra galbenă, specia Aedes de țânțar transmite Chicungunya, Febra Denga și virusul Zika.

 • Denga și Chicungunya-Vaccinarea împotriva Denga nu este recomandată călătorilor, iar pentru Chicungunya nu există vaccinare până în acest
 • Zika- Calea principală de transmitere a virusului Zika este țânțarul Aedes, dar s-a mai descris și calea de transmitere sexuală.

De obicei, infecția cu virusul Zika dă o formă foarte ușoară de boală sau este asimptomatică.  Totuși, din cauza epidemiei din 2015 cu virus Zika în Brazilia cu extinderea acesteia în America, s-a observat o creștere neobișnuită a incidenței afecțiunilor neurologice severe a nou-născuților din femei gravide infectate (microcefalie, sindrom Guillan-Barre,alte malformații neurologice severe congenitale).

 

Bazându-ne pe cunoștințele actuale despre virusul Zika se impun următoarele recomandări:

 • Prevenția mușcăturilor de țânțari și practicarea sexului protejat (utilizarea prezervativului corect și consecvent).
 • Recomandarea către femeile gravide de a nu călători în zone cu epidemie activă de virus Zika, cum este Brazilia. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile gravide să nu călătorească la Jocurile Olimpice, sau în orice altă zonă unde virusul Zika este circulant.
 • Recomandarea ca femeile care rămân gravide sau descoperă la scurt timp de la întoarcerea din Brazilia (sau alte zone cu epidemii active) că sunt gravide să contacteze serviciile medicale specializate.
 • In cazul în care bărbații observă simptome sugestive de infecție cu virus Zika, trebuie să practice sex protejat sau abstinență, pentru minimum 6 luni.
 • Călătorii care se întorc din Brazilia nu trebuie să doneze sânge pe o perioadă minimă de 4 săptămâni de la părăsirea zonei.
 • Recomandarea ca personalul medical să fie în alertă pentru virusul Zika în cazul celor care au călătorit recent în Brazilia sau alte zone cu epidemii active.
 • Autoritățile naționale ar trebui să pună la dispoziția personalului medical ghiduri clare pentru managementul cazurilor suspecte de infecție cu virus Zika în vederea diagnosticului și tratamentului.

 

Malaria (transmisă de țânțarul Anopheles)

Riscul transmiterii malariei este neglijabil sau aproape inexistent în afara regiunii amazoniene (nordul Braziliei). Aici este inclus orașul Manaus, care este gazda mai multor meciuri de fotbal din Campionatul Olimpic. Infecțiile cu Plasmodium falciparum reprezintă aproximativ 15% din cazurile de malarie din Brazilia. În regiunile afectate de malarie, pe lângă măsurile deja menționate de prevenire a mușcăturilor de țânțari, se recomandă profilaxie cu Malarone (Atovaquone-Proguanil),  Doxiciclină sau Mefloquine. Acestea trebuie alese în funcție de contraindicații și efecte adverse. De asemenea, există și posibilitatea unui tratament antimalaric de urgență.

Bazat pe estimarea riscului de către autorităților brazilene, recomandările naționale nu includ chemoprofilaxia malariei. Din această cauză accesul la medicație în Brazilia este limitat și profilaxia antimalarică trebuie achiziționată înaintea călătoriei.

Călătorii care au stare generală alterată și febră în timpul sau după vizitarea unei zone la risc înalt de malarie, trebuie să solicite îngrijiri medicale urgente. Apariția acestei simptomatologii până la un an după părăsirea zonei trebuie să fie investigată prin consult de specialitate, cu mențiunea călătoriei. De menționat că până în acest moment nu există vaccinare antimalarică.

 

Infecții transmise pe cale sexuală

Riscul infecției cu HIV, sifilis, gonoree, Chlamydia, herpes, virus hepatitic  B și alte infecții cu transmitere sexuală se adresează călătorilor care practică comportamente sexuale la risc, mai ales sex neprotejat cu lucrători sexuali, homosexualilor sau utilizatorilor de droguri intravenoase.  În concluzie, este recomandată respectarea regulilor de igienă sexuală și corecta utilizare a prezervativului.

 

Siguranța apei și alimentației

Având în vedere că infecțiile gastrointestinale sunt comune în Brazilia, călătorii trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita posibilele afecțiuni legate de comportamentul alimentar. Aceste măsuri includ: spălarea frecventă a mâinilor și întotdeauna înainte și după fiecare masă, asigurarea că mâncarea a fost corect preparată termic și servită fierbinte, alegerea surselor sigure de apă (apă îmbuteliată sau fiartă și răcită), evitarea alimentelor nepreparate termic, cu excepția fructelor și legumelor care pot fi decojite sau sparte, evitarea alimentelor de la bufete, piețe, restaurante sau vânzători stradali care nu sunt păstrate fierbinți sau sunt refrigerate.

 

Apă și sanitație

Calitatea apei recreaționale, incluzând locațiile de desfășurare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice, este suboptimală din cauza canalizărilor contaminate . Se recomandă limitarea expunerii la apă din sistemul public de canalizare.  

 

Alte boli infecțioase

Riscul călătorilor de a contacta infecții cu transmitere aerogenă (cum ar fi tuberculoza sau meningita) este limitat, în afara cazului în care călătorii își petrec timpul în spații închise suprapopulate.

Călătorii în zona Belo Horizonte trebuie să cunoască riscul de a contacta Febra pătată braziliană, o boală transmisă de căpușe și cauzată de bacteria Rickettsia rickettsii, ce poate rezulta din contactul cu o rozătoare infectată (capybara).

Călătorii în zona Salvador trebuie să cunoscă riscul de a contacta leptospiroza, cauzată de bacteria Leptospira, ce poate fi urmarea expunerii pielii sau mucoaselor la apă sau pământ contaminat cu urina animalelor infectate.

Riscul leishmaniozei, schistosomiazei, filariozei limfatice și a altor boli tropicale este în principiu asociat zonelor rurale din Nord-Estul Braziliei.

 

Siguranța, securitatea și alte riscuri

Infracțiuni, incluzând furturi și acte de violență, sunt posibile în Brazilia. Călătorilor li se recomandă să fie vigilenți, să utilizeze numai taxiuri autorizate sau autobuze express, să nu călătorească singuri noaptea, să evite zonele îndoielnice și să călătorească însoțiți.

Accidentele rutiere sunt principala cauză de mortalitate în rândul turiștilor cu vârsta sub 55 de ani. Ploile abundente, inundațiile și alunecările de teren, în special în zonele urbane, sunt sursa frecventă a accidentărilor și a altor urgențe.

Călătorii în Brazilia trebuie să își ia măsuri de precauție legate de expunerea la soare prin utilizarea loțiunilor de protecție, ochelarilor de soare, pălăriilor și evitarea deshidratării prin hidratare corespunzătoare.

Călătorii trebuie să fie informați de prezența animalelor veninoase, scorpioni și șerpi, și să își ia măsuri pentru a evita contactul cu aceste animale. Autoritățile locale dețin informații despre zonele de risc și despre măsurile de protecție, putând veni în ajutorul turiștilor.